06 - 428 899 85 | decirkelassen@gmail.com

  • 1
  • 2

Voeding

Binnen de natuurgeneeskunde speelt voeding een belangrijke rol. Hypocrates zei al: "uw voeding is uw medicijn". Er wordt onderzocht wat je eet en wat je voedingsgedrag is. Voeding speelt vaak een belangrijke rol bij klachten en is ook een belangrijk preventiemiddel als er nog geen klachten zijn.

Goede voeding stilt niet alleen de honger, maar voedt u ook daadwerkelijk. Het bevat zo veel mogelijk voedingsstoffen en zo weinig mogelijk schadelijke stoffen. Belangrijk is dat uw voeding zo puur, natuurlijk en onbewerkt mogelijk is. Daarbij leg ik de nadruk op onbewerkt. Eet niets wat je grootmoeder niet als voeding zou herkennen. Gebruik geen kant-en klaar sauzen en dergelijke, maar neem de tijd om te koken.

De Cirkel maakt gebruik van een combinatie van natuurvoeding, oervoeding en mediterane voeding als basis. Veel mensen zijn gevoelig voor één of bepaalde voedingsmiddelen. Wat voor de één goede en gezonde voeding is, kan voor de ander juist helemaal niet goed zijn. Met het Asyra-Pro systeem wordt gekeken welke voeding u niet verdraagt. Het voedingsadvies wordt op deze manier op u afgestemd.

Oervoeding gaat uit van de visie: eten zoals er vroeger werd gegeten. Uit onderzoek blijkt dat wij sinds de oertijd maar weinig zijn veranderd. Onze spijsvertering werkt nog op dezelfde manier als toen. Onze leefstijl en voeding is echter enorm veranderd. Stress door drukte, straling, milieu en (verkeerde) voeding en minder bewegen leiden tot allerlei gezondheidsproblemen.

Voedingsmiddelen die in de oertijd niet voorkwamen:

  • Geraffineerde suiker, zoetigheden als koek, snoep, ijs en frisdranken
  • Zuivelproducten
  • Granen
  • Planten van de nachtschadefamilie, zoals tomaat, paprika, aardappel en aubergine
  • Peulvruchten: bonen, kikkererwten, soja, pinda, alfalfa
  • Kunstmatige toevoegingen: zoetstoffen, conserveermiddelen, geur-, kleur en smaakstoffen.

Mediterane voeding bevat net als oervoeding veel groenten en vis. In tegenstelling tot oervoeding worden wel peulvruchten, granen, nachtschade en zuivel gegeten. De Cirkel vindt het belangrijk dat deze producten met mate wel aan de voeding toegevoegd worden.

Eet gevarieerd, wat inhoudt niet binnen 3 dagen hetzelfde voedingsmiddel weer eten. Hiermee geeft u uw immuunsysteem de kans de voeding te verwerken en beperkt u de kans op een allergische reactie.

Ook als u gezond eet, krijgt u vaak te weinig voedingsstoffen binnen. De Cirkel geeft advies over voedingssupplementen, Schussler celzouten (link) en middelen op basis van kruiden.

Door een gezonde voeding tot u te nemen zult u merken dat u zich veel energieker gaat voelen!

Afvallen?

Door op bovenstaande wijze te eten, zal vaak uw gewicht automatisch al afnemen. Soms lukt dit niet voldoende. Overgewicht zit niet altijd in teveel eten. Er kunnen ook lichamelijke oorzaken zijn voor overgewicht. In de praktijk kwam ik mensen tegen die ondanks een gezonde voeding en voldoende beweging overgewicht hadden. Voor mij stond vast dat ik verder moest zoeken naar de oorzaken. Ik kwam in aanraking met de methode van Cora de Fluiter, waar ik vervolgens ben opgeleid als orthomoleculair gewichtsconsulent. Voor mij viel op zijn plek wat ik altijd al wist: niet elk pondje gaat door het mondje. Dat is echt te kort door de bocht en doet bovendien geen recht aan de mensen met overgewicht die gezond (en niet teveel) eten en ook veel bewegen. Voeding en bewegen zijn zeker wel het startpunt en erg belangrijk bij de behandeling van overgewicht.

Lichamelijke oorzaken van overgewicht kunnen zijn: hyperinsulinemie

Het lichaam is ongevoelig geworden voor insuline. Er is veel meer insuline nodig om de glucosespiegel binnen de normale waarden te houden. Door deze hoge insulinespiegel worden koolhydraten niet verbrand maar als vet opgeslagen. Een vetverbrandingsprogramma bij de sportschool heeft dan weinig zin, omdat de insulinespiegel te hoog is. Kenmerkend van hyperinsulinemie is het vasthouden van gewicht rond de middel.

Verminderd verzadigingsgevoel

Teveel eten kan veroorzaakt worden door een verminderd verzadiginggevoel. Hierdoor eet u ongemerkt teveel. Leptine is een hormoon dat het lichaam laat weten dat er voldoende vet is en dat er niet meer gegeten hoeft te worden. Bij mensen met overgewicht krijgen de hersenen dit signaal soms niet door. Leptineresistentie zorgt ook voor een verlaagde verbranding.

Verlaagde verbranding

Komt veel voor vooral bij vrouwen in/na de overgang.

Koolhydraatverslaving

Veel mensen met overgewicht zijn emotie eters. Zijn krijgen emotionele klachten als ze minder koolhydraten eten en gaan snoepen als ze gespannen of verdrietig zijn. Dit komt door een verlaagd serotonineniveau. Mensen met een te laag serotonineniveau zijn sneller geïrriteerd, somber en minder goed tegen stress bestand dan mensen met een normaal serotonineniveau.

Trage schildklier

Hypothyroïdie (een traag werkende schildklier) kan het gewicht (langzaam) laten toenemen. Let op: de test die de huisarts doet, toont vaak niet aan dat er sprake is van een hypothyroïdie terwijl dit vaak wel het geval is. Er zijn aanvullende onderzoeken mogelijk bij De Cirkel. Mensen met een hypothyroïdie hebben het vaak koud, hebben last van obstipatie, vermoeidheid, somberheid, en gewichtstoename.

Een goede behandeling van overgewicht begint bij een gedegen onderzoek naar de oorzaken. Komt u gericht voor begeleiding bij het afvallen? De Cirkel kan u een uitgebreide intake sturen. Wij gaan niet voor snel afvallen, maar voor blijvend resultaat door de oorzaken van uw overgewicht aan te pakken!

Meer weten over voeding?
Neemt u dan contact met mij op!

De Cirkel Assen

José Hoekstra-Kruize

drs. José S.J. Hoekstra-Kruize
Bosmos 9
9408 LN ASSEN
Mobiel: 06 - 428 899 85
E-mail: decirkelassen@gmail.com

KvK: 01141357
NWP: BP1619